“Er was een Hatay, er is weer een Hatay”: Twee jaar na de aardbeving.

Na een aantal jaar kwam ik terug in een stad die nu onherkenbaar is. Destijds dwaalde ik door kleine knusse steegjes vol licht, kleuren en geschiedenis. Met veel moeite kon ik enkele plekken van mijn oude foto’s terugvinden, maar meestal niet. Het waren vaak struiken en bomen die me hielpen de weg te vinden. De meeste geliefde plekken leken echter spoorloos verdwenen.

Een aantal overlevenden zeiden Antakya en Hatay gedag, ze zien er geen toekomst meer. Degenen de bleven dragen veel verborgen pijn met zich mee. Een man vertelde mij dat hij veertien familieleden had verloren. En dat was een laag gemiddelde, voegde hij toe. Veel tijd om verlies te verwerken is er echter niet. Het (over)leven gaat door.

Antakya (het oude Antiochië) heeft in bijna elk tijdperk een verwoestende aardbeving meegemaakt. Vooral de aardbeving in 526 was desastreus, met liefst een kwart miljoen doden. Is er een toekomst voor de stad en de regio, of was de zoveelste aardbeving de genadeklap?

Op een muur vond ik het volgende gedicht: “En ik zweer het. Ik zal tot het ochtendgloren een zakdoek borduren, versierd met gedichten die ik je voorleg, en met een zin, zoeter dan honing en kusjes: “Er was een Hatay. Er is weer een Hatay!”

Reconstructie van de overdekte markt van Antakya.

De voorgevel van een verwoeste woning rust tegen een boom.

De reflectie van een bloeiende struik op een gebroken stuk spiegel in een van de nauwe straatjes in de oude stad

Vader en zoon poseren voor hun containerwoning aan de rand van Antakya. “We waren bang, we dachten dat de bergen achter ons naar beneden zouden komen”

Straatkatten en –honden vinden hun weg tussen ruïnes van de oude stad

Een afgezette woning in de oude stad

Een muziekboek tussen het puin met een lied over Istanboel.

 

Het restant van de kerktoren van de historische Grieks-Orthodoxe kerk van Antakya

Een lokale kapper werkt vanuit een container.

De historische Habib-i Neccar-moskee in 2019 (links) en 2024 (rechts)

Een voormalig restauranteigenaar die zijn huis en zijn nieuwe populaire restaurant verloor in de aardbeving. Nu runt hij een kebabtent vanuit een container. “Ik kan niet over de aardbeving praten, er is te veel pijn. Dan begin ik te trillen en staan mijn haren overeind. Dit was geen aardbeving, dit was de hel”.

Een gedicht op een muur in de stad: “En ik zweer het. Ik zal tot het ochtendgloren een zakdoek borduren, versierd met gedichten die ik je voorleg en met een zin, zoeter dan honing en kusjes: "Er was een Hatay. Er is weer een Hatay!"

Recente berichten

Recente reacties

    Archieven

    Categorieën

    Meta

    Deze website gebruikt cookies om uw ervaring te verbeteren. Door op de 'accepteer' knop of andere links in de site te klikken, geeft u aan hiermee akkoord te gaan.