De andere kant van de Muur: van 7 oktober tot nu
Door de ogen van iemand die de grens tussen deze twee werelden vrij kan oversteken, ontvouwt zich een uniek perspectief. Nino Orto, die het conflict al meer dan tien jaar volgt, legt de subtiele nuances vast van een strijd die verder gaat dan politiek en militair geweld. Zijn werk belicht de angsten, hoop en dromen van gewone mensen aan beide zijden van de muur.
Na het bloedbad door Hamas en het Israëlische militaire geweld in Gaza neemt deze serie je mee op een meeslepende reis. Ze werpt licht op de pijn, angsten en veerkracht van mensen aan beide zijden, die elkaar vaak alleen zien door een sluier van angst en wrok.
In het afgelopen jaar heeft Nino Orto de complexe en aangrijpende dimensies van het conflict vastgelegd, waarbij hij de levens aan beide zijden van de muur heeft gevolgd. Hij dook in hun dagelijkse realiteit en beleefde de emotionele hoogte- en dieptepunten van mensen die voortdurend met existentiële dreiging worden geconfronteerd. Deze reis symboliseert de innerlijke strijd van hen die gevangen zitten in een onafgebroken cyclus van conflict.
De foto’s nodigen je uit om verder te kijken dan de fysieke en mentale muren die mensen verdelen. Ze bieden een intieme blik voorbij de officiële narratieven en benadrukken een gedeelde menselijkheid, vaak vergeten of genegeerd in tijden van geweld. De foto’s onthullen hoe, ondanks de diepgaande verdeeldheid en het extremisme, fragiele verbindingen blijven bestaan. Deze kwetsbare momenten van hoop en gedeeld leven vormen een stille maar krachtige oproep tot reflectie, empathie en een verschuiving in perspectief.
“Ik bracht een jaar door met vrienden die zich telkens zorgen maakten als ik hun ‘vijandelijke’ grens overstak,” aldus Nino Ort. “Het was een jaar vol emotionele hoogte- en dieptepunten. Het voelde bijna metafysisch, als een enkele peddelslag in een rivier die diep naar het hart van een bos stroomt, zoals in Conrads roman Heart of Darkness.
‘”Een maand lang verzamelde ik verhalen die doordrenkt waren van haat, wrok en wantrouwen. Maar ook getuigenissen van pijn, ongeloof, moed, trots, verzet en veerkracht. Het conflict dat op 7 oktober uitbrak, is niet langer alleen een kwestie van militaire macht, territoriale geschillen of morele rechtvaardigheid. Het is iets diepers geworden, iets existentieels dat de kern van beide volkeren raakt en niemand onberoerd laat.
”Hoe lang moeten Palestijnen nog leven onder de angst en het trauma van bezetting? Hoe lang moeten Israëliërs hun kinderen blijven sturen naar een mogelijke dood, alles omwille van het veiligstellen van hun bestaan als Joden? Hoeveel bloed moet er nog vloeien, hoeveel haat moet er nog woeden voordat het breekpunt wordt bereikt – dat moment waarop de mensheid eindelijk uitroept: ‘Genoeg!’
“De gebeurtenissen van 7 oktober hebben elk evenwicht verstoord en zelfs de meest gematigde stemmen aan beide zijden geradicaliseerd. Juist die stemmen, die ondanks alles zaadjes van vrede probeerden te verspreiden, en hoopten bruggen te bouwen. Mensen zoals Ahmed, Ami, Aviv, Samar, Mujahid, Aliza en Nissan – individuen die in stilte draden van hoop weefden, arm in arm, en zich bewust waren van de immense complexiteit van een conflict dat over de hele wereld weerklinkt.”
Bekijk ook de video die Nino Orto maakte bij deze tentoonstelling.
Recente reacties