Whitepaper De EU Green Deal en het Midden-Oosten & Noord-Afrika
In 2019 zijn we gestart met het project Green MENA Network. We hadden gemerkt dat duurzame actoren in de MENA-landen herhaaldelijk over het hoofd worden gezien en vaak niet worden uitgenodigd om deel te nemen aan wereldwijde discussies over klimaat en duurzaamheid. We brachten meer dan 550 groene NGO’s, onderzoekers, bedrijven en activisten in kaart die actief zijn in de regio van Irak tot Marokko. Tijdens gezamenlijke activiteiten leerden we over hun prioriteiten en behoeften. Daarnaast heeft onze partner, het Arab Reform Initiative, diepgaand onderzoek gedaan naar klimaat en milieu in de MENA-regio, en hoe die thematiek zich verhoudt tot Europees beleid. Op basis van de gecombineerde expertise en prioriteiten van kleinere en grotere lokale actoren, voelen we ons verplicht om een dringende oproep te doen aan de Europese Commissie en Europese belanghebbenden.
De Europese Commissie heeft onlangs een Europese Green Deal voorgesteld, die de blauwdruk vormt voor een transformatie van de Europese economie en samenleving. De Green Deal werd in 2019 door de Commissie gepresenteerd en werd positief ontvangen door het Europees Parlement.
Wij zeggen: HET IS NOODZAKELIJK OM DEZE TE KOPPELEN AAN EEN GROENE AGENDA VOOR DE BUURREGIO VAN EUROPA
Gelet op de historische en huidige banden van de EU met de MENA-landen, de nabijheid van Europa en de enorme impact die Europa’s transitie zal hebben op de MENA-regio, is het duidelijk dat de EU de groene agenda niet los kan zien van de MENA. Om het belang van een green deal voor onze buren te begrijpen, hoeft men alleen maar te kijken naar de gigantische milieu-uitdagingen waarmee de regio wordt geconfronteerd.
In deze whitepaper (klik op de afbeelding hieronder of op deze link) leest u waarom het cruciaal is dat Europa zijn groene agenda koppelt aan de buurregio en hoe het een leefbare en duurzame toekomst in de MENA-landen kan ondersteunen.
Deel dit bericht via
Recente reacties