Twee jongens uit een bergdorp en wat er verder van kwam
Het was 1944, de Tweede Wereldoorlog was nog niet afgelopen, maar had het Syrische bergdorpje Al-Qassabin, waar Ali Ahmad Saïd Esber opgroeide, amper bereikt. De eerste president van het pas onafhankelijke Syrië, Shukri al-Quwatli, bezocht de streek en de 14-jarige Ali had het ondanks protesten van zijn vader in zijn hoofd gehaald een zelf geschreven gedicht aan het nieuwbakken staatshoofd voor te dragen.
Zulks geschiedde en het werd gewaardeerd. ‘’Kan ik iets terugdoen?” vroeg de president aan de straatarme dorpsjongen. ‘’Ik wil leren,” kwam er zonder aarzeling uit. En zo werd Ali Ahmad Saïd Esber naar een school in de havenstad Tartous gestuurd en groeide hij uit tot de belangrijkste moderne dichter in het Arabisch taalgebied – onder het nom de plûme ‘’Adonis,” de eeuwig wedergeborene.
Ruim 70 jaar later, in een Spartaans ingerichte artiestenkleedkamer in het Haagse Theater aan het Spui, rakelt Adonis de ontmoeting die zijn leven zou veranderen nog zichtbaar geëmotioneerd op. ‘’Een mythisch moment, en het mooie is: het is werkelijk gebeurd, het maakt deel uit van mijn leven. Wellicht hebben velen van ons verschillende vaders. Slechts zeer weinigen zullen op meer dan één moeder kunnen bogen. Ik ben wat dat betreft een van de bevoorrechten. De dag dat ik dat gedicht voordroeg werd ik wedergeboren, en heette mijn tweede moeder de poëzie.”
Ook Ahmed Aboutaleb groeide op in een simpel bergdorp, niet Arabisch maar Berbers, en ook hij had al op jonge leeftijd de brandende wens zich geestelijk te ontwikkelen. En ook in zijn geval kwamen zijn ambities uit: hij is op dit moment de spraakmakendste bestuurder van Nederland – en tevens een groot bewonderaar van Adonis, met wie hij een persoonlijke affiniteit voelt. Een bekentenis die aan Adonis een gulle lach en de al even grootmoedige verzuchting ‘’we zijn nu al vrienden voor het leven” ontlokt.
Tien dagen geleden, op het festival Winternachten in Den Haag, hadden de twee eindelijk de gelegenheid uitgebreid met elkaar van gedachten te wisselen. Esseline van de Sande en Carl Stellweg van het Grote Midden Oosten Platform mochten er bij zijn. Een verslag van het gesprek kunt u lezen in De Correspondent.
Deel dit bericht via
Recente reacties