Het Dakterras #3: Fairouz, stem van het Midden-Oosten

De engel van Libanon, Onze ambassadrice bij de sterren, De buur van de Maan, De dichteres van de stem. Dat zijn de kwalificaties die worden gegeven aan een van de grootste zangeressen ter wereld, de Libanese Fairouz (ook wel Fairuz), wat turkoois betekent in het Arabisch. Begin jaren dertig werd ze geboren als Nouhad Haddad. Ze begon haar muzikale carrière als koormeisje op een Libanees radiostation in de late jaren veertig. Daarna groeide ze uit tot een icoon van de moderne Arabische muziek.

Tijdens het grootste deel van haar carrière zong Fairouz werk van twee grote artiesten: de broers Assi en Mansour Rahbani. Zij schreven de teksten en componeerden haar liederen. Met Assi trouwde Fairouz en tegenwoordig zingt zij werk van haar zoon Ziad Rahbani.

Fairouz zong 1.500 liederen, waarvan er ongeveer 800 werden uitgebracht.

Fairouz is de beroemdste en meest beluisterde zangeres van de Arabische wereld. Al decennialang beginnen bijna alle radiostations in de Arabische wereld hun ochtenduitzending met een lied van Fairouz. Zij wordt niet alleen om haar muzikale talent en bijdrage gewaardeerd, ze is ook een cultureel en politiek icoon. Een symbool van een volk, een erfenis, een zoektocht naar vrede en menselijkheid.

In deze podcast spreken we met twee grote Fairouz-fans: Grote Midden Oosten Platform-expert Esseline van de Sande en filosoof, kunstenaar en docent aan de Koninklijke Academie voor Beeldende Kunst, Maarten Cornel. Zij spreken over wat het werk van Fairouz met hen doet, wat zij betekent in het Midden-Oosten (en hier), en over de verbindende kracht van Fairouz. In de podcast worden de volgende nummers besproken:

Fairouz heeft maar weinig interviews gegeven, en ze treedt nauwelijks in de openbaarheid. Dat maakt haar iconische status nog groter. Op YouTube vind je wel een bijzonder geluidsfragment uit de studio waarbij ze met haar zoon Ziad opnames maakt. In deze video praat ze over hoe zij en haar man Assi Rahbani leefden voor de muziek. Bij Holland Doc is de documentaire Fairouz, we hielden zoveel van mekaar te zien.

Foto Thana Faroq

En lees op de website van De Groene Amsterdammer het artikel van Esseline van de Sande over het concert van Fairouz in Amsterdam.

Het Dakterras

Waarom een podcastserie? Omdat er veel leuke podcasts in en over het (grote) Midden-Oosten worden gemaakt, maar niet in het Nederlands. En wij vinden het belangrijk dat er ook in het Nederlands een ruim aanbod van kennis en informatie beschikbaar is over deze regio. Bovendien wordt de moderne mens overspoeld met “leesvoer” en is luisteren vaak wel zo fijn. Daarom dus een podcastserie.

Titel van de podcastserie is: Het Dakterras. In het Midden-Oosten wordt op het dakterras gegeten, gedronken, gediscussieerd, gelachen, gedanst, gezongen en muziek gemaakt. Kortom, op het dakterras gebeurt het! Wij maken een serie podcasts over het grote Midden-Oosten waar ruimte is voor discussie en debat over kunst, cultuur, onderwijs, eten, literatuur, politiek en filosofie. Schuif aan op ons dakterras en luister mee!

De podcasts worden gemaakt door Vanessa Lambrecht en Mark Snijder, beiden van het Grote Midden Oosten Platform. De standpunten en visies die in de podcasts naar voren worden gebracht, zijn niet per se die van het Grote Midden Oosten Platform.

Vanessa Lambrecht is expert en bestuurslid bij Het Grote Midden Oosten Platform. Zij is arabiste en heeft een grote interesse in hedendaagse ontwikkelingen in de regio.

Mark Snijder is adviseur en onderzoeker over jongeren en het jeugddomein.

Esseline van de Sande is sociaal-veranderkundige en essayiste, en woonde en werkte jaren in Damascus.

Recente berichten

Recente reacties

    Archieven

    Categorieën

    Meta

    Deze website gebruikt cookies om uw ervaring te verbeteren. Door op de 'accepteer' knop of andere links in de site te klikken, geeft u aan hiermee akkoord te gaan.