Oscar Bergamin

Korte Achtergrond

Oscar A.M. Bergamin vertrok na de Hogere Hotelschool in Den Haag 1985 naar het buitenland, studeerde in Zwitserland media, communicatie en journalistiek en in Wenen Islamologie. Bergamin heeft zowel de Nederlandse als de Zwitserse nationaliteit. 1999 tot 2009 was hij eindredacteur politiek en internationale betrekkingen van het Zwitserse Mediahuis SO-Media. Tussendoor werkte hij als verbindingsofficier van het Zwitserse Leger in Kosovo en Macedonië en in het kader van de Partnership for Peace als adviseur voor de NAVO in Afghanistan. Hij verbond zijn fascinatie voor het Midden-Oosten met zijn beroep als journalist en verbleef in de afgelopen 20 jaar over langere periodes in Turkije, Libanon, Egypte, Jordanië, Koeweit, Qatar, Syrië en Irak. Hij bezocht in Saudi-Arabië de Steden Medina en Mekka en de Syrische stad Damascus was tot 2010 zijn tweede huis. Bergamin is oprichter van de Zwitserse Hulporganisatie Ash-Sham Care, die sinds 2013 hulp biedt aan Syrische vluchtelingen in Libanon en Turkije en meerdere wederopbouwprojecten heeft op het gebied van scholen, infrastructuur, watervoorziening en landbouw in Noord-Syrië in de Provincies Aleppo en Idlib. Tot begin 2015 was Bergamin regelmatig in Noord-Syrië tot hij door de Terreurgroep ISIS voor vogelvrij werd verklaard en zijn naam en foto via het internet verspreid werd. Hij organiseert regelmatig cursussen voor Syrische Ingenieurs op het gebied van projectmanagement design, resultaat georiënteerd management, public management, capaciteitsversterking, postconflict herstel en ontwikkeling, overheidsopdrachten, informatiemanagement, media en communicatie.

Sinds 2016 woont Bergamin na 30 jaar in het buitenland weer in Den Haag, hoewel hij als Senior Project Manager Middle East werkt voor de Zwitserse Firma Horwath HTL.

Via zijn webwinkel verkoopt hij bovendien boeken over het Midden-Oosten, Islam, internationale betrekkingen en andere interessante zaken.

  • 26
  • mrt
  • 2017

Activisten uit het Midden-Oosten voor het voetlicht op filmfestival in Den Haag

Bassem Youssef, de Egyptische John Stewart, met fans DOOR OSCAR A.M. BERGAMIN  Welke films worden bekroond met de […]