Farazdak Chaichan

Korte Achtergrond

Farazdak Chaichan is een Irakees-Nederlandse film- en documentairemaker met een achtergrond in theater. Opgegroeid in Irak, met al 20 jaar Amsterdam als basis, werkte en woonde hij in Jordanië, Qatar, Verenigde Arabische Emiraten, Koeweit, Egypte en Syrië. Hij heeft gewerkt voor verschillende media in Nederland en Midden-Oosten, onder andere VPRO, NTR, Al Jazeera en Dubai en Abu Dhabi TV. Zijn documentaires hebben prijzen gewonnen op het Dubai (2011) en Abu Dhabi Filmfestival (2015). Daarnaast is hij actief als maker en trainer in maatschappelijke projecten in Amsterdam. Hij is veelzijdig: van theater tot film en tv, en van regisseren tot initiëren van culturele evenementen.

Hij schrijft poëzie en korte verhalen in het Arabisch en Nederlands, en is actief in het publieke debat rondom het Midden-Oosten en de islam om onderwerpen bespreekbaar te maken en meer begrip tussen mensen en samenlevingen te bereiken. Zijn laatste opiniestuk werd gepubliceerd in Het Parool, nrc.next en lokale kranten als Het Noordhollands Dagblad.

beschikbaar voor

Vormgeven en organiseren van workshops en evenementen, (dag)voorzitter en interviewer, spreker en lezingen, opzetten en geven van trainingen (ook train-the-trainer), (achtergrond)onderzoek en analyses voor redactie en journalistieke projecten, media-optredens, en vertalingen van teksten uit het Arabisch naar het Nederlands en vice versa.

kennisgebieden

Landen: de Golfstaten en Levant.

Thema’s: Kunst, cultuur en media uit de Arabische wereld, politieke islam en extremisme, (intellectuele) geschiedenis en cultuur van de Golf en Levant, verschillende stromingen van de Islam.