Esseline van de Sande

Korte Achtergrond

Esseline van de Sande (1967) is meer dan twintig jaar actief als stadsmaker, sociaal-veranderkundige en essayist in Nederland en het Midden-Oosten. Ze werkte voor adviesbureau Boertien en, gedurende de zes jaren die ze in Damascus woonde, als onafhankelijk adviseur en trainer voor onder meer de Verenigde Naties, eerst in Syrië en later in Jordanië. Vanuit Damascus werkte ze ook als correspondent voor VPRO Radio.

In mei 2016 ontving Esseline de Joan Ferrier Penning voor haar ‘onvermoeibare inzet als bruggenbouwer tussen de westerse samenleving en die in het Midden-Oosten, in het bijzonder voor Syrische vluchtelingen’.

Esseline is auteur van onder meer het recent verschenen essay ‘Hier is daar, daar is hier – Verhalenhuis als vrijplaats‘, ‘Ontmoetingen met Syriërs’, en van ‘Vaartocht over de Eufraat, twee vrouwen, een kajak, vele ontmoetingen’.  Ze publiceert regelmatig, onder meer in NRC, Your Middle East, Joop.nl, en op haar blog: theroomoflistening.wordpress.com.

Ze voelt zich thuis in de Levant -Syrië, Libanon, Jordanië – en kent de Arabische context door en door. Ze is betrokken bij diverse projecten, bijvoorbeeldvoor  gemeenten, Verhalenhuis Belvédère, The Hague Peace Project, Waka Waka en Helping Refugees in Jordan. Esseline bouwt bruggen tussen culturen, verbindt met diverse interventies en inspireert vanuit sociaal psychologisch perspectief.

Gepassioneerd spreekster en integer luisteraar, biedt een persoonlijk geluid met unieke beelden en verhalen. Toont een ander verhaal, dat hoop geeft, inspireert en verbindt.
Thema’s zijn omder meer: De Stadscoalitie, Pop-up Bazar, ondernemerschap & nieuwkomers, interculturele communicatie.
Titels eerdere lezingen: Ontmoetingen met Syriërs, Vaartocht over de Eufraat, Tussen Eufraat & Tigris: Communicatie met Arabieren.

beschikbaar voor

Interventies, samenwerkingen, advies, media-optredens, essays en artikelen, en vanaf najaar 2018 de Masterclass Culturele Duurzaamheid in samenwerking met VU Amsterdam SERVUS.

kennisgebieden

Syrië, Jordanië, Cultuur, Communicatie, Integratie in NL, Media, Cultuur, Water, Vluchtelingen, Ondernemerschap.

  • 16
  • sep
  • 2016

Freedom Charter geeft Syrische burgers een stem

DOOR MARIJN CLEVERS, ESSELINE VAN DE SANDE EN RAFIF JOUEJATI Syrië staat in brand: er woedt de grootste […]

  • 30
  • jun
  • 2015

Kunst en solidariteit in oorlogstijd: Syrische fotograaf Issa Touma slaat de brug

Issa Touma (met hoed) tussen deelnemers aan Art Camping, waarin burgers uit Aleppo en vluchtelingen op zijn initiatief […]