Carool Kersten

Korte Achtergrond

Carool Kersten is als islamoloog en arabist verbonden aan King’s College London. Hij heeft acht boeken geschreven of samengesteld over de islam en de islamitische wereld. Als expert op het gebied van hedendaagse ontwikkelingen in de islamitische wereld geeft hij regelmatig commentaar in de internationale media, waaronder de BBC, Aljazeera en CNN.

Carool Kersten werd opgeleid als arabist aan de Radboud Universiteit Nijmegen, waar hij cum laude afstudeerde in moderne Midden-Oosten studies en islamologie, met bijvakken in internationale betrekkingen, volkenrecht en Indonesisch. Na zijn afstuderen bracht hij enige tijd door in Egypte, waar hij onder meer studeerde aan het International Language Institute in Cairo. Hij is ook een door de Nederlandse rechtbanken erkend beëdigd vertaler en lid van het Britse Chartered Institute of Linguists (CIOL).

Voordat hij terugkeerde naar wetenschap en hoger onderwijs, deed Carool Kersten uitgebreide ervaring in het bedrijfsleven. Hij werkte meer dan tien jaar in Saoedi-Arabië, waarvan vier jaar als personeelsmanager-Midden-Oosten voor een groot bouw- en ingenieursbedrijf. Daarna bleef hij nog drie jaar verbonden als consultant. Hij heeft ook freelance adviesdiensten verleend op het gebied van intercultureel management.

Na vijf jaar als docent te hebben gewerkt aan het Center for Graduate and International Studies van Payap University in Thailand en als academisch directeur van een Amerikaanse non-profit organisatie die study-abroad programmas in dertien landen verzorgt , begon hij in 2005 wetenschappelijk onderzoek te verrichten aan de School of Oriental and African Studies (SOAS) in Londen, waar hij in 2009 promoveerde. Inmiddels was hij ook benoemd als docent aan King’s College London, waar hij colleges verzorgt en promotieonderzoek begeleidt voor studenten godsdienstswetenschappen en Midden-Oosten studies.

Naast zijn werk aan de universiteit geeft hij ook geregeld gastcolleges, lezingen en presentaties ten behoeve van andere universiteiten en wetenschappelijke instituten wereldwijd, alsmede van ministeries, instellingen en onderdelen van de Britse krijgsmacht.

Carool Kersten schrijft regelmatig over innovatieve en creatieve denkers uit de islamitische wereld op zijn Engelstalige blog Critical Muslims.

beschikbaar voor

Consultancy, artikelen, analyses, lezingen, media-optredens, training, intercultureel management

kennisgebieden

Islam (algemene achtergronden, politieke geschiedenis van de islamitische wereld (kalifaat), politieke islam, intellectuele geschiedenis/ideëengeschiedenis van de Arabische wereld, Iran, Zuidoost-Azië, maar ook het denken over islam, religie en cultuur onder moslim-intellectuelen in het Westen). Saoedi-Arabië en de Golfstaten (politiek, cultuur en samenleving, geschiedenis, praktische zaken betreffende werken en leven).

  • 05
  • nov
  • 2017

Machiavelli in Riyadh: de onstuitbare Saudische kroonprins Muhammad Bin Salman

DOOR CAROOL KERSTEN Had Machiavelli vandaag geleefd, dan zou hij zijn vertoog De Vorst hebben gemodelleerd naar de […]