Het Midden-Oosten door de lens van de Arabische fotograaf

Home Kunst Het Midden-Oosten door de lens van de Arabische fotograaf
Het Midden-Oosten door de lens van de Arabische fotograaf
Door Vanessa Lambrecht

DOOR VANESSA LAMBRECHT

Hét Institut du Monde Arabe (IMA) en het Europees Huis van de Fotografie in Parijs openen op 13 september de 2e editie van de de biënnale van hedendaagse Arabische fotografen: Biennale des photographes du monde arabe contemporain. Het Grote Midden Oosten Platform bezocht in 2015 de eerste editie van dit bijzondere evenement en constateerde in dit artikel dat het een uiterst diverse kijk op het Midden-Oosten bood, radicaal anders dan het eendimensionale beeld dat je doorgaans krijgt voorgeschoteld. In deze tweede aflevering is het gelukkig niet anders.

Dat is dan ook de hele opzet van de expositie. Jack Lang, president van het Institute du Monde Arabe en in een vorig leven minister van Cultuur en van Onderwijs, schrijft dat hij juist met deze biënnales de verschillende gezichten van de landen in het Midden-Oosten wil laten zien, een Midden-Oosten dat volgens hem ‘slachtoffer is van vooroordelen en oppervlakkige meningen’. Ook deze biënnale laat het werk en de kunstenaars uit de regio spreken over de veelal verborgen werkelijkheid in het Midden-Oosten. De mix van culturen en de dialoog over gevoeligheden vormt de kern van deze tentoonstelling.

De tweede biënnale richt zich in het bijzonder op twee landen: Tunesië en Algerije. In de expositie is ook een eerbetoon aan Leila Alaoui verwerkt. Deze Marokkaanse fotografe kwam kort na de vorige biënnale om het leven bij een terroristische aanslag in Ouagadougou, de hoofdstad van Burkina Faso. De foto’s van Alaoui op de eerste biënnale kwamen uit de serie Les Marocains. In deze serie laat ze de verschillende gezichten van Marokko zien – een etnisch en cultureel divers land dat westerse toeristen vaak niet opmerken.

Voor elk wat wils

De biënnale is op acht plekken in Parijs en biedt op die manier een reis door het Midden-Oosten, gezien door verschillende lenzen.

Het IMA (Institut du Monde Arabe) biedt een expositie die is samengesteld door de Tunesische architecte en curator Olfa Feki (ook werkzaam voor NOOR images Amsterdam).

In het Maison Européenne de la Photographie is werk te zien uit Algerije, Egypte en Marokko van Hicham Benohoud, Farida Hamak en van Xenia Nikolskaya.

In het Cité internationale des arts heeft curator Bruno Boudjelal een overzicht samengesteld van 20 jonge Algerijnse fotografen.

Het stadhuis van het 4e arrondissement biedt een portret van de Yezidi’s in Irak door fotojournalist Michel Slomka.

In de galeries is werk te zien van de fotografen Mustapha Azeroual en Sara Naim (Galerie Binome), Daniel Aron (Galerie Photo12), Marco Barbon (Galerie Clémentine de la Féronnière), Randa
Mirza en van Zad Moultaka (Galerie Thierry Marlat).

Ga je mee?

Het Grote Midden Oosten Platform reist ook naar de 2e editie. Wij zijn 13 en 22 september in Parijs.
Wil je ook naar deze indrukwekkende tentoonstelling? Mail dan naar info@hetgrotemiddenoostenplatform.nl als je op 13 of 22 september gaat (voor groepskorting bij het IMA).
Het Institut du Monde Arabe zit in het 5e arrondissement: 1 Rue des Fossés Saint-Bernard, 75005 Paris, Frankrijk. Het is het beste bereikbaar met de Metro van Gare du Nord naar St Michel – Notre Dame (RER B). Zie hier voor de kaart en vervoer: http://bit.ly/2vDGgdI\
De tentoonstelling loopt tot 12 november 2017. http://biennalephotomondearabe.com