Artistieke dialoog met het Midden-Oosten

Home Kunst/Cultuur Artistieke dialoog met het Midden-Oosten
Artistieke dialoog met het Midden-Oosten
Door Sylva van Rosse

Van 4 tot 13 november vindt Dancing on the Edge plaats, een festival vol ‘Urgent artistic dialogues with the Middle East’. Voor de vijfde keer voeren dans- en theatergezelschappen uit het Midden-Oosten hun werk op voor Nederlands publiek, en worden samenwerkingen gepresenteerd van kunstenaars uit het Midden-Oosten en Europa.

Sylva van Rosse sprak met festivaldirecteur Natasja van ’t Westende.

Kun je stellen dat er een culturele bloei is in het Midden-Oosten?

“Ja. We hebben meer aanmeldingen dan ooit gekregen, en het aanbod is van goede kwaliteit. Het gaat om allerlei kunstvormen, muziek en dans, maar ook veel crossovers met installaties en theater. Hoewel het voor kunstenaars lastig is hun werk te financieren, lukt het ze steeds beter om zich zichtbaar te maken en een achterban te vormen. Ze worden geholpen door techniek en sociale media. Kunst is in het Midden-Oosten, net als in Europa, meestal niet iets voor het grote publiek. Maar je ziet dat in steden als Caïro kunstenaars hun best doen om ook in het publieke domein zichtbaarder te zijn.”

Zijn er landen die eruit springen?

“In Iran zie ik opvallend veel culturele activiteit, en ook in Tunesië gebeurt van alles. In Egypte hebben kunstenaars het op het moment moeilijk (veel culturele instellingen hebben moeten sluiten of is het werk onmogelijk gemaakt door strenge wetgeving op maatschappelijke organisaties, en door het verbod op buitenlandse financiële steun, SvR), maar desondanks bloeit de dansscene.”

Welke thema’s staan dit jaar centraal bij Dancing on the Edge?

“We zien veel sociale en actuele thema’s: angst, geweld, man/vrouw-patronen. Hoe ga je om met geweld en angst? Hoe blijf je humaan ondanks oorlog…? Wat doen alle mediabeelden met je als expat? Er ziijn veel bijzondere samenwerkingen en nieuwe theaterformats. En grensoverschrijdende onderwerpen als de waarde van geld…”

Wat zijn voor jou de hoogtepunten van het festival dit jaar?

“Een heel toegankelijke voorstelling uit Syrië is Above Zero. Er zit van alles in: rap, dans, mime. Het is trouwens nog niet eenvoudig de hele cast naar Nederland te krijgen. Veel van de Syrische acteurs wonen inmiddels in Libanon of Turkije, maar daar krijgen ze niet zomaar een uitreisvisum.

Eén van de wereldpremières die we hebben is Black Table van de Marokkaanse Khalid Benghrib. Hij heeft zich laten inspireren door de eerste politieke dansvoorstelling ooit gemaakt, Der Grüne Tisch van Kurt Jooss (1932), en maakte een voorstelling over IS en de aantrekkingskracht van deze beweging op jongeren, over macht.”

In onderstaand korte filmpje spreekt Khalid Benghrib over zijn nieuwe voorstelling.

Dancing On The Edge duurt van 4-13 november, met voorstellingen in Amsterdam, Den Haag, Rotterdam en Utrecht. Voor het volledige programma ga naar http://dancingontheedge.nl/nl/festival/programma/