Warme groet aan een vluchteling – Door Sylva van Rosse

Home Irak Warme groet aan een vluchteling – Door Sylva van Rosse
Door Sylva van Rosse

“We zien ons zelf niet als een hulporganisatie, maar meer als een familie, een grote gemeenschap van mensen die hier graag elke dag komen om te doen wat we kunnen om te helpen.” De Amerikaanse Amanda Lane is directeur van Collateral Repair Project (CRP), dat ruim tien jaar geleden werd opgericht door Amerikaanse vrijwilligers. Zij wilden iets doen voor de duizenden Irakezen die op de vlucht waren na de Amerikaanse inval in Irak.

CRP jongens spijkerbroek

CRP is gevestigd in Hashemi AlShemali, een arme wijk in Oost Amman. Inmiddels biedt CRP ook hulp aan de vele Syrische vluchtelingen die daar zijn neergestreken, en aan arme Jordaniërs in de wijk. CRP brengt zorgvuldig in kaart wat de gezinnen in de wijk nodig hebben. Vanuit een klein gebouwtje (onlangs kon ook de bovenverdieping erbij worden gehuurd) worden voedselbonnen, brandstofbonnen, dekens en kleding uitgedeeld. Daarnaast functioneert het als een buurtcentrum. Er worden allerlei activiteiten en cursussen georganiseerd: er is yoga, Engelse les en computerles, en er is een boekenclub voor kinderen. Veel van die activiteiten worden geleid door buurtbewoners zelf.

Uitdelen brandstofbonnen

Uitdelen brandstofbonnen

De organisatie draait grotendeels op vrijwilligers. “We hebben te maken met grote uitdagingen, voornamelijk omdat er zo ongelofelijk veel mensen zijn die onze hulp nodig hebben. We hebben altijd onvoldoende middelen om iedereen te kunnen helpen.” Amanda Lane en haar team werven vooral fondsen in de VS en Canada. Eind vorig jaar is er in Nederland geld ingezameld voor CRP. Datheeft in totaal € 9135 opgeleverd. Een derde van dit bedrag is al uitgegeven en besteed aan kleding, dekens en voedselbonnen. De rest van het bedrag zal worden gebruikt voor brandstofbonnen.

Want hoewel de sneeuw weer is gesmolten zijn de wintermaanden in Jordanië vaak guur. De huizen zijn daar niet op gebouwd, omdat het de rest van het jaar gewoon heel warm is. Daarom zijn muren en plafonds vaak bedekt met schimmel en doen mensen hun jas helemaal niet uit als ze op hun werk komen, of bij elkaar op bezoek gaan in de winter. Men kruipt onder dekens bij elkaar rond een mobiel gaskacheltje.

Bibliotheek

Bibliotheek Collateral Repair Project

Behalve het inzamelen van geld had de Nederlandse campagne het doel om vluchtelingen een hart onder de riem te steken. Van iedere bijdrage van € 10 werd een wenskaart gestuurd aan een vluchteling in Hashemi AlShemali. De kaarten waren ontworpen door vier kunstenaars en afgedrukt met financiële steun van de Nederlandse ambassade in Amman. De kaarten worden in februari door CRP uitgedeeld aan de vluchtelingen. Een schoolklas in Amsterdam maakte kleine cadeautjes voor kinderen die in het CRP centrum komen. De CRP kinderen zullen op hun beurt een tekening maken voor de kinderen in Amsterdam.

Warme groet uit Nederland, het CRP team ontvangt de wenskaarten en kadootjes

Warme groet uit Nederland, het CRP team ontvangt de wenskaarten en kadootjes

Voor meer informatie over Collateral Repair Project ga naar hun website of naar hun facebookpagina.